(No Title)

                                                                                                 29.08.2018
                Pesta Porcină Africană –Posibilități de stopare

PPA putea fi stopată dacă se acționa la nivel guvernamental cu mai multă hotărâre, competență, inteligență și operativitate. Astăzi (29.08.2018) este foarte greu de stopat, dar teoretic nu imposibil, și sigur nu cu același succes. Dar nu avem de ales.Trebuie salvat ce se mai poate salva, respectiv de a reduce pe cât posibil pierderile viitoare. Pentru aceasta este nevoie de o acțiune ultrarapidă a tuturor factorilor de decizie guvernamentali, în special din ministerele de interne, finanțe și agricultură. Este nevoie de o acțiune concertată rapidă a acestora, cu trecerea în prima linie a celor mai capabili conducători (cel puțin până ”trecem puntea”). Foarte pe scurt, Strategia pe care eu aș propune-o (și pe care am sugerat-o încă înainte de extinderea bolii din Deltă), dacă ar avea cineva urechi să audă și ochi să citească, ar avea în frunte două măsuri cardinale și indispensabile, de egală importanță:
1)Toți porcii din gospodăriile populației, din anumite zone neafectate, ar trebui de urgență sacrificați normal, în anumite abatoare, carnea și produsele fiind valorificate ulterior tot în zonele respective, după prelucrare termică.
Nu intru în amănunte – rezolvabile ! Proprietarii trebuie recompensați pe loc, în curtea casei, la prețul pieței, după o evaluare aproximativă, fără măsuri ridicole de prevenire a fraudelor. (Se poate!). Este vorba în fond de a cumpăra onest porcii de la populație, pentru a elimina temporar  veriga intermediară din lanțul epidemiologic dintre două unități comerciale. Repopularea gospodăriilor cu porci ar putea fi permisă după 12 luni de la ultimul focar din țară.
         2) Toți porcii mistreți din zonele neafectate trebuie vânați, cu concursul și participarea efectivă a asociațiilor de vânătoare, a jandarmilor, polițiștilor și primăriilor, dar cu atenție maximă la modul de ecarisare pe loc a cadavrelor !  Evident că aceasta în plus față de măsurile actuale de lichidare a mistrețior din zonele afectate. O listă întreagă de alte măsuri, complementare, prevăzute în actele normative în vigoare, sunt necesare și cunoscute. În acest fel s-ar întrerupe aproape orice posibilitate de difuzare în viitor a bolii de la o exploatație comercială la alta. Pierderile ar fi minime pentru că porcii din gospodăriile populației nu reprezintă decât 20% din cantitatea de carne de porc consumată de români, și nici aceasta nu ar fi total pierdută (ca în cazul uciderii și distrugerii). fiind în mare parte valorificată. Aceasta cred că este cea mai economicoasă strategie ce ar putea fi concepută astăzi. Dar credeți că este actualul guvern capabil să facă așa ceva?  Am considerat însă că este necesar să (mai) fie spuse o dată, cele de mai sus, pentru ca nu cumva, peste un timp să mai fie sparte oalele în capul veterinarilor, așa cum s-a mai întâmplat de atâtea ori de-a lungul timpului. Voi reveni cu unele precizări.

 


Posted in Profesional-stiintific and tagged by